perjantai 5. joulukuuta 2014

Lumikki ja Seitsemän kääpiötä elokuva-arvostelu


Info:

Elokuva: Lumikki ja seitsemän kääpiötä.
Valmistusvuosi: 1937
Muuta tietoa: Lumikki ja seitsemän kääpiötä on Disneyn ensimmäinen pitkä klassikkoelokuva. Se pohjautuu löyhästi Grimmin satuun Lumikki. Suomessa elokuva on dubattu kolme kertaa vuosina: 1962, 1982 ja 1994.


Elokuvan hahmot: 


Arvostelu:

Lumikki ja seitsemän kääpiötä on varmasti jokaiselle Disney fanille tuttu elokuva. Se alkaa tuttuun Disneymäiseen tapaan kertojan sanoilla. Elokuva menee mukavan joutuisasti eteenpäin. Juoni on ehkä liiankin suoraviivainen ja pomppii Kuningattaren ja Lumikin välillä. 

Elokuvassa erotetaan heti alkuunsa paha ja hyvä. Kuningattaren ilmestyessä kuvan valtaa tummat sävyt ja hieman pelottava musiikki, kun taas Lumikki ilmestyy esiin, kaikki on aurinkoista ja värikästä. Kuningattarella on myös korppi lemmikkinään, kun Lumikki paijaa luonnon kaikkia suloisia eläimiä. Nämä erottelut ovat hieman yliampuvia ja jopa naiiveja. 

Kuitenkin täytyy nostaa hattua elokuvan tekijöille. Jälki on mahtavaa ja voi vain kuvitella paljonko työtä elokuvan teko on vaatinut. 
Mutta henkilöhahmoissa olisi ollut parantamisen varaa. Näin aikuisin silmin katsottuna jotkut Lumikin piirteet ovat ärsyttäviä. Hänestä on tehty hyvin avuton henkilö, antaa heti pelolle vallan jouduttuaan yksin pimeään metsään.Myös Lumikin typeryys on ärsyttävää. Hän ei kuuntele kääpiöiden varoituksia vaan päästää Kuningattaren/Noidan talon sisälle ja vielä uskoo tarinan toivomusomenasta. Tietysti pienempiin lapsikatsojiin tämä uppoaa, kuin veitsi sulaan voihin, mutta kyllä itse ainakin monesti lapsena mietin miksi Lumikki oli suoraan sanottuna hieman tyhmä.
Kääpiöiden hahmot ovat suloisia ja kaikki katsojat varmasti ihastuvat heihin. Kaikista mieleenpainuvin kääpiö on mielestäni Jörö, johon katsoja saa tutustua eniten. Ainakin omasta mielestäni Jörön hahmo kehittyy elokuvan aikana eniten ja hänet oppii tuntemaan hyvin. Jöröhän vain esittää kovaa ja hieman vihaista kääpiötä, joka kuitenkin on yhtä ihastuttava, kuin muutkin kääpiöt. 
Osa hahmoista jää kuitenkin etäisiksi. Kaikkein vähiten katsoja oppii tuntemaan Prinssiä, joka näkyy vain elokuvan alussa ja lopussa. Vaikka Prinssillä onkin kuitenkin iso rooli elokuvan lopun kannalta on kuitenkin harmi, että hahmo jää taka–alalle. 
Taputan kuitenkin nöyrästi ensimmäiselle klassikolle, sillä siihen aikaan nähden, milloin elokuva tehtiin, ei kovin moni olisi pystynyt samaan, kuin Walt Disney. 


Elokuvan opetukset:

Tyypilliseen Disney klassikkoon kuuluu opetus: paha saa palkkansa. Ja niin ilkeä Kuningatarkin saa kamalan kohtalon tipahdettuaan alas kuolemaansa. Mutta elokuvassa on myös pieniä opetuksia lapsille tai miksei myös aikuisille :). Esimerkiksi pese kädet ennen ruokailua ja pidä koti siistinä. Valitettavasti kodin joudut siivoamaan ilman metsän eläinten apua :)

Huonoin kohtaus:

Mielestäni elokuvan huonoin kohtaus on Lumikin ja Metsästäjän kohtaaminen. Kohtauksessa Lumikki näyttää avuttomuutensa, eikä lähde pakoon Metsästäjää joka lähestyy uhkaavasti puukon kanssa. Kohtauksessa minua ärsyttää eniten juuri Lumikki, joka käyttäytyy aivan eri tavalla, kuin normaali ihminen käyttäytyisi vastaavassa tilanteessa. Myös kohtauksen jälkeen jatkuva Lumikin pelko metsässä on jotenkin vain epämieluisaa katsottavaa. 

Paras kohtaus:

Koko elokuvan paras kohtaus on omasta mielestäni Jörön kovan ulkokuoren murtuminen, kun Lumikki heiluttaa Jörölle ja Jörö näyttää ihan Ujolta. Tämä kohtaus ei varmaan monen mielestä ole elokuvan paras, mutta se jää mieleen, sillä elokuvan aikana Jörö vain suurimmaksi osaksi jöröttää, jos niin voi sanoa :)

Pelottavin kohtaus:

Ainakin lasten silmin katsottuna pelottavin kohtaus lienee tuo missä Kuningatar muuttuu Noidaksi. 
Dramaattinen musiikki ja synkkä kohtaus on ehkä vähän liiankin pelottava lasten elokuvaan.
Suosittelen kuitenkin Lumikkia ja seitsemään kääpiötä kaikille. Se on ihastuttava elokuva, joka on tehty taidolla. Pienempien lapsien kannattaa katsoa elokuva aikuisen seurassa, sillä jotkut kohtaukset voivat olla liian pelottavia. 
Onneksi elokuva päättyy kuitenkin onnellisesti niin kuin kaikki Disney elokuvat :)8 kommenttia:

 1. Hyvä arvostelu! Muokatut kuvat toivat elävyyttä tekstiin, kiitos siitä! Paras, huonoin ja pelottavin kohtaus olivat hyvät oivallukset, joita luki mielenkiinnolla! Kiva raapaisu sisään Lumikkiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidit kuvista :) Ajattelinkin, että ne tuovat hieman erilaisuutta muuten niin tekstipainoitteeseen bloggaukseen.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus taas kerran, pitäis varmaan katsoa Lumikki pitkästä aikaa! Lumikki on kyllä aika avuton ja pliisu prinsessa nykyisiin verrattuna, mutta se johtuu myös elokuvan iästä. Silloin sukupuoliroolitkin oli vähän erilaiset ja sadut perinteisempiä. Mutta silti Lumikki voittaa musta kyllä monet uudemmat Disneyn leffat, joissa on tapahtumia ja kohellusta liikaakin... Prinssi olisi kyllä saanut olla isommassa roolissa elokuvassa. Minusta se kohtaus, jossa Lumikki pakenee metsään, on vieläkin aika karmiva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä. Nykyään klassikoiden naishenkilöistä yritetään tehdä jonkinlaisia toimintasankareita. Toivottavasti Disney löytäisi kultaisen keskitien tehdessään uusia klassikkoja :)

   Poista
 3. Aika samanlaiset mietteet on mullakin tuosta elokvasta. Lumikki on ehkä ärsyttävän naivi, mutta se suotaneen anteeksi, kun ottaa huomioon elokuvan valmistusvuoden jolloin naiset tosielämässäkin olivat erilaisia kuin nykyään. :)
  Myöskin elokuva on aika ajoin aika synkkä joten tosiaan ei ihan pienimmille katsojille sopivaa katsottavaa.
  Jörö on kyllä symppis. ;)

  VastaaPoista
 4. Kaikist eniten ehkäpä harmittaa Lumikin kasvonpiirteiden puuttuminen. Kääpiöt ja Kuningatar on piirretty paljon elävämmin, vaikka Lumikki on "päähahmo". :/ Sopivan lyhyt ja ytimekäs elokuva-arvostelu! =) Ja ehdottomasti pelottavin kohtaus on Kuningattaren muuttuminen noidaksi! Hahmon äänikin muuttuu paljon pelottavammaksi ja voisi sanoa jopa hulluksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Lumikin kasvot ovat hyvin lapsenomaiset ja Prinssikin on hieman vahanuken näköinen.

   Poista